Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ιστορικά ακίνητα του Πολυγύρου αναδεικνύει ο Δήμος

Οι εργασίες αναστήλωσης της οικίας του αείμνηστου Στέφανου Κότσιανου στον Πολύγυρο προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

 

Για να γίνει το έργο αυτό, το οποίο με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής κηρύχθηκε διατηρητέο, συντάχθηκαν με ευθύνη του Δήμου οι σχετικές μελέτες, έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (εφορία νεοτέρων μνημείων κ.λ.π), προηγήθηκε η αγορά όμορης ιδιοκτησίας με το ποσό των 100.000 ευρώ για να οριστικοποιηθεί η μορφή του όλου κτίσματος και επιτεύχθηκε η ένταξή του στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με το ποσό των 2.345.000 ευρώ.

 

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, μετά το πέρας των εργασιών το κτίριο θα μετατραπεί σε Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ένα πραγματικό «κόσμημα» για τον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική και ταυτόχρονα έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε μελετητή. "Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης και πόλο έλξης για τους πολίτες αναβαθμίζοντας την εικόνα του Πολυγύρου και ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας" τόνισε ο κ. Ζωγράφος.


Ο Δήμος Πολυγύρου επίσης έχει αγοράσει την ιστορικής σημασίας οικία Κοσμέτη (πρώην συμβολαιογραφείο), το οποίο είναι όμορο με το ήδη αγορασθέν ακίνητο κληρονόμων Ζαμπούνη. Για το μεν κτίριο της οικογένειας Κοσμέτη ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη κι απομένουν τυπικές λεπτομέρειες (έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής κ.λπ) για δε το κτίριο της οικογενειας Ζαμπούνη η όλη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα κατεδαφιστεί το εμπρόσθιο πρόσθετο τμήμα, ώστε να αναδειχθεί η μπροστινή πλευρά κι η όλη φυσιογνωμία του ακινήτου.

 

Τέλος, αγοράσθηκε με πόρους του Δήμου, η διατηρητέα οικία των κληρονόμων Χατζόγλου στη Γαλάτιστα, συνολικού εμβαδού 900 τ.μ και η όλη μελέτη της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προσβλέποντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 

"Όλα τα παραπάνω αποτελούν πλέον περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και αναμένεται με την ανακαίνισή τους να αποκεντρωθούν και οι υπηρεσίες του Δήμου (Κτίρια Ζαμπούνη- Κοσμέτη). Προσπαθούμε να διατηρούμε τα εμβληματικά και ιστορικά κτίρια του Δήμου μας αγοράζοντάς τα.  Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας, ενώ απόλυτος σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην ελεύθερη πρόσβαση όλων στην Τέχνη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό" ανέφερε ο δήμαρχος Πολυγύρου.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα