Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Γ. Βαγιωνά για το Νοσοκομείο και την Υγεία στη Χαλκιδική

Οι δηλώσεις του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργο Βαγιωνά για το Νοσοκομείο και την Υγεία προκάλεσαν την αντίδραση του Τμήματος Υγείας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής. Ο κ. Βαγιωνάς είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε καμία νέα πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις Μ.Ε.Θ αλλά τις στελέχωσε με μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτών από το ήδη υπάρχον προσωπικό του Γ.Ν.Χ.


Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής ναναφέρει:

«H υγειονομική κατάσταση στη Χαλκιδική λόγω της επιδημίας του covid-19 είναι απελπιστικά οριακή. Οι κλίνες στο ΓΝΧ είναι ασφυκτικά γεμάτες, οι κλινικές μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε κλινικές covid. Ειδικά στη Βόρεια Χαλκιδική, όπου υπήρξε εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία για την διενέργεια τεστ και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Και όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και είχε 6 ολόκληρους μήνες στη διάθεσή της δεν έκανε απολύτως τίποτα για την θωράκιση του ΕΣΥ και της χώρας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, παρά μόνο είχε υιοθετήσει τη λογική "βλέπουμε και κάνουμε". Τώρα, βλέπουμε: αυξάνονται κατά χιλιάδες τα κρούσματα και κάνουμε: Θάβουμε καθημερινά, δεκάδες συμπολίτες μας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαλκιδικής, κύριος Βαγιωνάς, ο γιατρός, αποφάσισε να σπάσει την εκκωφαντική σιωπή του και την προκλητική αδιαφορία του και να κάνει δηλώσεις σε site της Χαλκιδικής. Όπου τι μας είπε; Ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί έφτιαξε τις ΜΕΘ στο ΓΝΧ αλλά δεν τις στελέχωσε. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΓΝΧ τις μονάδες ΜΕΘ με επικεφαλής έναν εξαιρετικό και έμπειρο εντατικολόγο γιατρό, ο οποίος ανέλαβε να εκπαιδεύσει επιλεγμένο προσωπικό του νοσοκομείου.


Φανταστείτε να είχε βρει η επιδημία το νοσοκομείο Χαλκιδικής χωρίς ΜΕΘ!


Όσον αφορά στις προσλήψεις τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Από τον Οκτώβριο του 2016 και έως τις αρχές του 2019 διορίστηκαν/προσλήφθηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής 105 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων ιατρικού και λοιπού μόνιμου προσωπικού. Στη διακυβέρνηση της ΝΔ, μόλις 45 και μάλιστα ως επικουρικό προσωπικό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, προσλήψεις τις οποίες πάγωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μην μας προκαλεί ο κ. Βαγιωνάς, είμαστε σε θέση να δώσουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν στο Γ.Ν.Χ., την κατάσταση που το παραλάβαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως την ημέρα που το παραδώσαμε στη ΝΔ (εξορθολογισμός εξόδων - αύξηση χορηγήσεων - ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό - ενίσχυση ειδικοτήτων - υλικοτεχνική υποδομή - ΜΕΘ και ΤΕΠ κλπ.).

 

Είναι και ευκαιρία να θίξουμε το ακανθώδες ζήτημα της κληρονομιάς Κατσάνη προς το Γ.Ν.Χ., που ενώ ξεκίνησε μετά από χρόνια, και προχώρησε με την είσπραξη 553.000 ευρώ για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, τμήμα του οποίου εδώ και μήνες έχει τοποθετηθεί και ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και ζητήθηκε από του υπ. οικονομικών η κατάθεση του υπόλοιπου ποσού των 1.650.000 ευρώ - προκειμένου να ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η νέα διοίκηση ακύρωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και διαδικασίες, ουσιαστικά ακυρώνοντας όλο τον προγραμματισμό αποτελεσματικής ενίσχυσης του νοσοκομείου. Αν δεν είχαμε αυτή την εξέλιξη, το ΓΝΧ σήμερα θα ήταν ισχυρότατο να αντιμετωπίσει (και) την πανδημία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαγιωνάς μιλά για την αναστολή των χειρουργείων, δε μας λέει όμως που θα χειρουργηθεί ο Χαλκιδικώτης, στις ιδιωτικές κλινικές; και με τι λεφτά; Τώρα, την ώρα της πιο σκληρής μάχης, προσπαθούν να ενισχύσουν την δημόσια υγεία με προσωπικό που προσλαμβάνεται για λίγους μήνες. Αυτοί που θεωρούν την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας «πεταμένα λεφτά».


Αυτοί για τους οποίους η υγεία είναι "εμπόρευμα" και ευκαιρία για περισσότερα κέρδη, που η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών έγινε "στο και πέντε", αφού έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας, και μετά από διαπραγματεύσεις με τους κλινικάρχες. Αυτοί που αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των πολιτών για δωρεάν διαγνωστικά τεστ, ώστε να μην φτάσουμε στη σημερινή δραματική κατάσταση. Ας σωπάσουν τουλάχιστον αυτές τις κρίσιμες στιγμές και πολύ περισσότερο μην φορτώνουν τις δικές τους παραλείψεις και λάθη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έσωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, το στήριξε, το ενίσχυσε μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω των μνημονίων και το παρέδωσε στη ΝΔ, αξιόπιστο και αξιόμαχο, γεγονός που οι σημερινοί κυβερνώντες δεν ήθελαν και δεν θέλουν...


Τέλος, λίγο πριν την αποχώρησή του από τη διακυβέρνηση, είχε ξεκινήσει και είχε δρομολογήσει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας με τις μονάδες ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς, που επίσης σταμάτησε η ΝΔ.

Η πανδημία υπερφαλάγγισε την κυβερνητική πολιτική ή σωστότερα την κυβερνητική απραξία, όμως και σε αυτή, τη δεύτερη φάση της, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα δώσουν τις δυνάμεις τους όπως και όλοι οι υγειονομικοί. Οι πολίτες θα είναι το ίδιο υπεύθυνοι όπως και στην πρώτη φάση. Καιρός είναι όμως να αναλάβει και η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες. Γιατί η υπευθυνότητα πρέπει να είναι πρώτα κυβερνητική και μετά ατομική. Γιατί χρειαζόμαστε και απαιτούμε ένα ΕΣΥ Δημόσιο, το οποίο θα αντέξει τώρα αλλά θα είναι επαρκές και ποιοτικό και μετά την πανδημία».

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα