Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Την στήριξη των αμπελοοινοπαραγωγών της Χαλκιδικής ζητεί ο Απ. Πάνας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις, που επέφερε ο Covid-19 στον αμπελοοινικό κλάδο.


​Η δεύτερη σε σειρά Ερώτηση του κ. Πάνα σχετικά με τις συνέπειες στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς προβάλει την επιτακτική ανάγκη στήριξης του προαναφερόμενου κλάδου.


Ειδικότερα, αναφερόμενος, ο Βουλευτής, τόσο στην πτώση των πωλήσεων, η οποία ξεπερνά το 75% λόγω της κλειστής εστίασης και της μειωμένης τουριστικής κίνησης που διαμόρφωσε μεγάλο αποθεματικό κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού, όσο και στη σημαντική έλλειψη ρευστότητας των οινοποιείων, διαπιστώνει τα αίτια που οδηγούν την τιμή πώλησης των σταφυλιών προς οινοποίηση σχεδόν στη μισή από την περσινή τιμή, ενώ παράλληλα τα επιτραπέζια σταφύλια παραμένουν ερμητικά κλειστά στους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης.
 
 
Η αύξηση του κόστους παραγωγής της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, τονίζει ο κος Πάνας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αμπελοκαλλιεργητές, ενώ η έλλειψη ρευστότητας στα οινοποιεία καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή ακόμα και των περσινών οικονομικών υποχρεώσεων τους προς τους παραγωγούς.


 
Ο βουλευτής υπογραμμίζει: «Είναι πλέον φανερή η οικονομική ασφυξία που προκάλεσε ο Covid-19 στον αμπελοοινικό κλάδο. Καθημερινά, όντας κάτοικος Χαλκιδικής και μάλιστα δίπλα σε μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα στην καλλιέργεια αμπελιών και στην παραγωγή οίνου, τον Αγίο Παύλο, γίνομαι αποδέκτης της απόγνωσης, στην οποία έχουν περιέλθει οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.


Ζητώ την άμεση ενεργοποίηση των κοινοτικών κανονισμών για την ενίσχυση των αμπελουργών – οινοποιών (άμεσες ενισχύσεις, ενισχύσεις de minimis, κ.λ.π.) και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής καθώς και τη στήριξη του εισόδημα των αμπελουργών στο επίπεδο του 2019, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον επιτακτική προβάλλει η ανάγκη χρηματικής διευκόλυνσης των προαναφερόμενων κλάδων παραχωρώντας το δικαίωμα της άτοκης χρηματοδότησης.
Ο αμπελοοινικός κλάδος ένας από τους βασικότερους πυλώνες της αγροτικής οικονομίας της Χαλκιδικής έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας. Με ουσιαστικές προτάσεις και παρεμβάσεις στέκομαι αλληλέγγυος στις ανάγκες όχι μόνο των συντοπιτών μου αλλά ολόκληρου του αμπελοοινικού κλάδου».

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα