Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Χερσονήσου Κασσάνδρας 1821 -VIDEO/ΦΩΤΟ-

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε την Πέμπτη η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου Κασσάνδρας του 1821 στη Νέα Ποτίδαια.

 

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ποτίδαιας, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου.

 

Στη συνέχεια, αρχές, μαθητές και στρατιωτικό άγημα μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων, όπου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Ποτίδαιας, των μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων μπροστά στους επισήμους και στους κατοίκους.

 

Στις εκδηλώσεις  παρέστησαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά και Ν.Προποντίδας Μανώλης Καρράς, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά σε δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων: "Τιμώντας σήμερα το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, τον "χαλασμό" της, όπως επίσης αποκαλείται,ένα είναι το ιερό μας χρέος:να μείνουμε πιστοί στις Αρχές και τις Αξίες του Έθνους μας,να διδάξουμε την Ιστορία μας και να διδαχτούμε από αυτή. Να προασπίζουμε τις Αξίες του τόπου μας και να περιβάλλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και την ανυπόκριτη αγάπη μας τη νέα Γενιά Κασσανδρινών, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους Εκείνοι που πιστοί στην Πατρίδα θυσιάστηκαν. Χρόνια Πολλά στην Κασσάνδρα".

 

Ιστορικό σημείωμα

Η καθιέρωση του εορτασμού έγινε με σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη από το έθνος τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές, στους νεκρούς και στα θύματα του ιερού εκείνου αγώνα, κατά τον οποίο οι κάτοικοι της Κασσάνδρας και πολλοί πατριώτες από άλλες περιοχές αντιστάθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία στο βάρβαρο κατακτητή, καταγράφοντας σελίδες δόξας.

 

Τα θηριώδη στίφη των μουσουλμάνων με την άδεια του Λουμπούτ ξεχύθηκαν στην Κασσάνδρα. Πυρπόλησαν όλα τα σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες, βασάνισαν, έσφαξαν και αιχμαλώτισαν αθώους. Ο τόπος για μήνες κάπνιζε από τις πυρπολήσεις των κατακτητών. Η Κασσάνδρα ερημώθηκε.

 

Μετά την πτώση της Κασσάνδρας η επανάσταση της Χαλκιδικής ουσιαστικά έχει κριθεί. Ο Εμμανουήλ Παπάς περνά στο Άγιο Όρος. Κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των τραγικών θυμάτων στην Κασσάνδρα, καθώς και εκείνον, κυρίως γυναικών και παιδιών που σύρθηκαν στην αιχμαλωσία και τον αναγκαστικό εξισλαμισμό.

φώτο παρέλασης: Μαίρη Παπαδοπούλου

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα