Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Στανός γιόρτασε με τη "γουρουνοχαρά" -ΦΩΤΟ-

Παρά τον ήλιο... με δόντια αναβίωσε στο Στανό τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το έθιμο της «γουρουνοχαράς» με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών. 

 

Στις εκδηλώσεις χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Στανού και όπως κάθε χρόνο τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού. Εκεί βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής, ο περιφερειακός σύμβουλος, Στέλιος Βαλιάνος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν άφθονο κρασί και χοιρινά εδέσματα.

 

Η «γουρουνοχαρά» είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη πολλών δεκαετιών. Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

 

Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε  έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι). 

φωτο drone: Στέλιος Ρήγας


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα