Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Το μέλωμα του Χριστού στην Αρναία με χριστόψωμο 400 κιλών! -ΦΩΤΟ-

Την "Κ’στόπτα" ή του «Χριστού την πίτα» έκοψε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ Θεόκλητος  την παραμονή των Χριστουγέννων στην πλατεία της Αρναίας, αναβιώνοντας το έθιμο του μελώματος του Χριστού.

Οι κάτοικοι της Αρχαίας αψήφησαν το κρύο και συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, η οποία  θέτει  νέους στόχους, να καταρρίπτεται το ρεκόρ βάρους του Χριστόψωμου...

 

Το τεραστίων διαστάσεων χριστόψωμο, που ζύγιζε πάνω 400 κιλά το ετοίμασαν σε λαμαρίνα 2x2, όπως κάθε χρόνο οι Αφοί Λαλιώτη, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική και η Χορωδία Αρναίας.

 

Το χριστόψωμο (ή χριστόψωμα ή χριστόπ’τα ή κ’στόπ’τα ή κλίκ' ή κ΄λούρα ή μπουγάτσια) το έφτιαχναν σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις έβγαινε από το φούρνο, οι νοικοκυρές το άλειφαν με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο, για να γλυκάνει το Χριστό!

Στους παρευρισκόμενους οι διοργανωτές πρόσφεραν μέλι, καρύδια και κρασί.

 

του Στέλιου Ρήγα
halkidikinews.gr

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα