Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Όλυνθος: Μοίρασαν την πατροπαράδοτη "Βαρβάρα" -ΦΩΤΟ-

H Αγία Βαρβάρα γιορτάστηκε σήμερα και στην Όλυνθο και ο Σύλλογος Γυναικών της Ολύνθου παρασκεύασε και φέτος την "Βαρβάρα".

 

Χθες το απόγευμα αλλά και σήμερα το πρωί τα μέλη του Συλλόγου έδωσαν ραντεβού στην κοινότητα για να φτιάξουν το παραδοσιακό γλύκισμα που μοίρασαν σε όλο το χωριό.

 

"Είναι ένα παλιό έθιμο και αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε και να πάρουμε την ευλογία της Αγίας Βαρβάρας. Οι γυναίκες έφεραν σιτάρι, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια, καλαμπόκι και άλλα. Συνολικά, σύμφωνα με το έθιμο, η "Βαρβάρα" πρέπει να έχει 9 υλικά" λέει στο halkidikinews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ολύνθου, Μαρία Αθανασιάδου. 

 

Το μοίρασμα της Βαρβάρας ξεκινά όταν ξημερώσει και έγινε στο σχολείο,  στον παιδικό σταθμό, στην κοινότητα και στο καντρο του χωριού.  

Οι συμβολισμοί του «πιάτου» αυτού είναι πολλοί, ο πιο σημαντικός αυτός της προσφοράς! Ένα ακόμα έθιμο που πλέκει την αρχαία παράδοση με την χριστιανική και συνεχίζει από τα βάθη της ιστορίας να είναι η άρρηκτη σύνδεση μας με τις αιώνιες ρίζες μας.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα