Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Αποκαλυπτήρια γλυπτού για τους πρόσφυγες της Φώκαιας της Μικράς Ασίας

Με επισημότητα και με την παρουσία Δημάρχου Κασσάνδρας, Βασίλη Κυρίτση, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ η τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού του Βασίλη Παυλή με θέμα τον ξεριζωμό των Φωκαέων και την ελευσή τους στη νέα Πατρίδα, στην κεντρική πλατεία της Ν. Φώκαιας. 

 

"Το μνημείο που δεσπόζει πλέον στη Ν. Φώκαια θα θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Η κατασκευή αυτού του μνημείου αποτελεί χρέος μας απέναντι στην ιστορία των προγόνων μας και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν"υπογράμμισε ο δήμαρχος Κασσάνδρας.

 

Όπως ανέφερε στο halkidikinews.gr o δημιουργός του έργου και γλύπτης, Βασίλης Παυλής, οι διαστάσεις είναι 2.50x1.80, είναι φτιαγμένο από πωρόλιθο Αφύτου που ζυγίζει  5 τόνους!

"Οι μνήμες και οι εικόνες που δημιουργούνταν στο παιδικό μου μυαλό, όταν ο πατέρας μου μού μιλούσε για τον ξεριζωμό και τον πολιτισμό των Φωκιανό αλλά και εικόνες των σημερινών προσφύγων, ήταν ο οδηγός μου στον ένα χρόνο που δούλευα το έργο. Η βάρκα των προσφύγων έχει επάνω μια Ιωνική κολόνα και έναν παπά. Οι άνθρωποι στοιβαγμένοι στη βάρκα με πόνο και φόβο. Κουβαλούν όμως μαζί τους τον πολιτισμό τους και την θρησκεία τους" λέει στο halkidikinews.gr o Βσίλης Παυλής. 

 

Χορηγός του γλυπτού ήταν η Κοινωφελής Δημοτική Επιχειρηση Κασσάνδρας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κασσάνδρας και αποτελούσε συνδιοργάνωση της Κ.Ε.ΔΗ.Κ και της Δημοτικής Κοινότητας Ν.Φώκαιας. Συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος με το τμήμα ενηλίκων που χόρεψε Μικρασιατικούς χορούς.

halkidikinews.gr
Φωτοραφίες: Βάσω Κώστογλου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα