Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Δεν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία αποφάσισε ανώτατο δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή, με την οποία εζητείτο η Αγία Σοφία απο Μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί, αίτημα που είχε υποβάλλει η οργάνωσηςγια την Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος.

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εξέτασε την υπόθεση επί της ουσίας, παρά μόνο απέρριψε την προσφυγή με το αιτιολογικό ότι οργανισμοί, δημόσιοι ή ιδιωτικοί (εκτός αν έχουν παραβιαστεί ατομικά τους δικαιώματα), ιδρύματα και σύλλογοι δεν έχουν το δικαίωμα προσφυγής στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Μόνο ιδιώτες, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

 

Επομένως, μία μη κυβερνητική οργάνωση, όπως η συγκεκριμένη που προσέφυγε για την Αγία Σοφία, για την οποία δεν υπάρχουν καν στοιχεία ταυτότητάς της, πώς χρηματοδοτείται ή ποιο είναι το διοικητικό της συμβούλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφεύγει ενώπιόν του για ένα τέτοιο θέμα. 

 

Η προσφυγή για τη μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε το 2015, από την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Προστασία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος». Η ίδια οργάνωση είχε προσφύγει στην Πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τέμενος, όμως δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

 

Όταν το 2005, η ίδια οργάνωση, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά της και δέκα χρόνια αργότερα, το 2015 ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με την αναφορά ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα