Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με εκλογικό θρίαμβο

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε μία αναπάντεχη ανατροπή και πέραν από όλες τις προβλέψεις κατήγαγε μία θριαμβευτική νίκη στις εκλογές -ξεπερνώντας κατά πολύ τους 270 εκλέκτορες- και θα είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λίγο πριν τις 10.00 (ώρα Ελλάδος) και αφού δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον, ανέβηκε στο βήμα του στρατηγείου του για να δώσει την επινίκια ομιλία μπροστά στους εκστασιασμένους οπαδούς του.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ενωτικός. Αφού αρχικώς έπλεξε το εγκώμιο της κ. Κλίντον, λέγοντας ότι "της χρωστάμε ευγνωμοσύνη", είπε ότι "τώρα είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού".

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όσους δεν τον ψήφισαν: "Σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας".

Πρόσθεσε ότι "η καμπάνια μου ήταν ένα κίνημα που απαρτίζουν Αμερικανοί όλων των φυλών και των στρωμάτων.
Θα αρχίσουμε τον επείγοντα στόχο της αναγέννησης αυτού του έθνους".

Ο Τραμπ απέφυγε να ευχαριστήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρά μόνο μερικά κορυφαία στελέχη του, όπως ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, που στάθηκαν στο πλευρό του.

Έστειλε μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι "θα βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Αμερικής αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλους".

"Αγαπώ πολύ τη αυτή τη χώρα", είπε καταλήγοντας, έχοντας χαρακτηρίσει "ιστορική ημέρα" την εκλογή του στην προεδρία.

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα.  Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Τραμπ θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι αντιμετωπίζει με ταπεινότητα την απόφαση του αμερικανικού λαού.

Λίγο νωρίτερα, η Χίλαρι Κλίντον είχε επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο συνεχάρη και του δήλωσε ότι είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τραμπ στις 10.00 είχε προβάδισμα έναντι της Κλίντον 288-218, ενώ απέμεναν ακόμα κάποιες πολιτείες που δεν είχαν καταμετρηθεί.

Η ανακοίνωση του νικητή άργησε χαρακτηριστικά, καθώς σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά η μάχη δόθηκε στήθος με στήθος, προκαλώντας συνθήκες θρίλερ στη βραδιά. Τελικώς ο Τραμπ κέρδισε στις περισσότερες πολιτείες.

Οι διεθνείς αγορές είχαν αντιδράσει -από νωρίς- με σοκ και δέος στο ενδεχόμενο της τελικής επικράτησης του Τραμπ.

Η ανατροπή των προγνωστικών είχε φανεί από τις 6.15, όταν οι προβολές των New York Times έδιναν 95% πιθανότητες νίκης για τον Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει 307 εκλέκτορες.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα