Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι Ρώσοι επιστρέφουν Χαλκιδική - Στο Κριαρίτσι για μεγάλη επένδυση

Την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι επανακάμπτουν στη Χαλκιδική ως αγοραστές ακινήτων, επενδύοντας μάλιστα ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσουν την πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα, που συνοδεύει τις αγορές ή δεκαετείς χρονομισθώσεις αυτού του ύψους, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δαμιανός Σαχμπαζίδης, υποδιευθυντής της "Grekodom Development", εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου Μουζενίδη.

 

Προσθέτει δε ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Ρώσοι αγοραστές δεν περιορίζονται στην αγορά κατοικιών δίπλα στο κύμα, αλλά επενδύουν για την ανακαίνισή τους μεγάλα ποσά, που συχνά συγκρίνονται με το ίδιο το κόστος κτήσης του ακινήτου. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, είτε αυτές πωλούν έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και κουφώματα είτε κατασκευάζουν πισίνες, στηρίζουν την επιβίωσή τους ...στο ρούβλι, δεδομένου ιδίως ότι η εγχώρια αγορά κατασκευών έχει καταρρεύσει.

 

Σύμφωνα με τον κ.Σαχμπαζίδη, στο τέλος του 2016 σημειωνόταν μικρή αύξηση αγορών ακινήτων από Ρώσους.

Το 2017 εκτιμάται ότι η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη, καθώς το ρούβλι βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης. 'Οπως επισημαίνει, ακόμη και την εποχή που το ρούβλι δεχόταν ισχυρές πιέσεις, οι αγορές μεγάλων και ακριβών ακινήτων από Ρώσους δεν επηρεάστηκαν, αφού τις αρνητικές πιέσεις της μειωμένης ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος τις υπέστη κυρίως η μεσαία τάξη.

 

"Το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, γιατί με τέτοιες αγορές παίρνουν και την άδεια διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια. Υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον και για μικρά διαμερίσματα. Συχνά μάλιστα Ρώσοι που ήδη έχουν αποκτήσει ένα ακίνητο στη Χαλκιδική, ψάχνουν ν΄αγοράσουν και ένα δεύτερο, ώστε να συμπληρώσουν την αξία που χρειάζεται και να μπορούν να φέρουν όλη την οικογένεια, ακόμη και γιαγιάδες και παππούδες" σημειώνει ο κ.Σαχμπαζίδης (σ.σ. οι αγοραστές μπορούν ν' αποκτήσουν πενταετή άδεια διαμονής, εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς ή στο συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης, εάν πρόκειται για δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ).

 

Κατά τον κ.Σαχμπαζίδη, η Grekodom "πήγε σε εκθέσεις σε Μόσχα και Πετρούπολη και υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από Ρώσους.

Ακόμη και τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, έχουμε ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα κι αγοράζουν". Ιδιαίτερη "αδυναμία" δείχνουν οι Ρώσοι αγοραστές στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που υπάρχουν εκεί, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους, όταν αγοράζουν ένα ακίνητο το ανακαινίζουν πλήρως. "Για εμάς τους Ελληνες τα σπίτια στη Χαλκιδική είναι εξοχικά, οπότε συνήθως φτιάχνουμε απλά πράγματα. Για τους Ρώσους όμως είναι σαν μια δεύτερη πρώτη κατοικία και συχνά οι επενδύσεις που κάνουν για την ανακαίνιση φτάνουν και στο ύψος της αξίας του σπιτιού. Ετσι, όταν αγοράζουν, ανεβαίνει και η τοπική οικονομία, γιατί προμηθεύονται τα καλύτερα" πρόσθεσε.

 

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η εταιρεία, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Παραλία της Κατερίνης, τη Χαλκιδική (Καλλιθέα, Χανιώτη, Νικήτη, Ουρανούπολη) καθώς και σε νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Θάσος), αναζητά συνεργάτες για την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στο Κριαρίτσι, μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ρώσους, καθώς διαθέτει ανεμπόδιστη ορατότητα προς το 'Αγιον Όρος και τη μοναστική Πολιτεία.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα