Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

"Χρειάστηκαν 3 χαμένα χρόνια για να αρχίσει η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Αρναίας"

Ξεκίνησαν πρόσφατα οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ και παρακείμενων δρόμων στην Αρναία, γεγονός που προκάλεσε την δρυμεία κριτική της παράταξης του Χρήστου Πάχτα "Όραμα Πολιτών". Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης αναφέρονται τα εξής:

 

"Η απόλυτη επιβεβαίωση της ανυπαρξίας. Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, τρία χαμένα χρόνια, τρία χρόνια αδιαφορίας και αδράνειας από την σημερινή δημοτική αρχή, για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’, στο Δημαρχείο Αρναίας καθώς και τα υπόλοιπα υποέργα της πλατείας Γερογιάννη και Ταχυδρομείου και παρακείμενων δρόμων της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας .

     Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 704.000 Ευρώ, είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της  Ελλάδας 2007-2013, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα δε με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του τότε Δημάρχου Αριστοτέλη και του αναδόχου του έργου , ως προθεσμία εκτέλεσης  του έργου είχε οριστεί η 08/08/2015. Το έργο δηλαδή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2015, τρία χρόνια πριν.

     Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η ανυπαρξία της σημερινής Δημοτικής  Αρχής και η αδυναμία της να διαχειριστεί τα σοβαρά έργα ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ακόμη  και σε φάση υλοποίησης , έχουν στερήσει εδώ και τρία χρόνια την Αρναία, από ένα ακόμη σημαντικό έργο προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής της φυσιογνωμίας.

      Η ίδια ανικανότητα και ανυπαρξία την χαρακτηρίζει και στο αντίστοιχο έργο ανάπλασης του κέντρου της Μ. Παναγίας, που και εκεί μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια ένα έργο προϋπολογισμού 1.000.000 Ευρώ, παραμένει ανολοκλήρωτο μέχρι και σήμερα, παρόλη  τη διασφαλισμένη χρηματοδότηση του από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα..

     Την ίδια χαρακτηριστική αδιαφορία έδειξε και στα έργα ανάπλασης των Τοπικών Κοινοτήτων  Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου, όπου και εκεί  τα έργα ανάπλασης των οικισμών ολοκληρώθηκαν με τρία χρόνια καθυστέρηση, παρά την διασφαλισμένη χρηματοδότηση των έργων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που με πολύ κόπο και φροντίδα  είχε σχεδιάσει και εντάξει  στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή  Ένωση Προγράμματα , ώστε να μην επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου.

    Η αδιαφορία και η ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν έχει προηγούμενο. Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με ανακοινώσεις μας ότι άλλα δύο έργα ανάπλασης της Αρναίας  παραμένουν ανολοκλήρωτα , με αποτέλεσμα 400.000 Ευρώ να βρίσκονται κυριολεκτικά  «θαμμένα στη γη» και αναξιοποίητα με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Είναι τα έργα της επέκτασης του ηλεκτροφωτισμού και της πρόσθετης αποξήλωσης του εναερίου δικτύου της Αρναίας.

    Έτσι, παρόλο ότι ολοκληρώθηκαν εδώ και τρία περίπου χρόνια, το έργο της τοποθέτησης 56 φωτιστικών με μεταλλικούς ιστούς και 31 επιτοίχιων φωτιστικών σε περιφερειακές γειτονιές του παραδοσιακού οικισμού της Αρναίας ,  καθώς και οι εργασίες κατασκευής νέου υπόγειου δικτύου χαμηλής τάσης από τη ΔΕΗ για διακόσιες νέες παροχές , τα έργα δεν μπορούν να αποδοθούν προς χρήση και να καταστούν ωφέλιμα στην τοπική κοινωνία.

     Η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την ολοκλήρωση των  απαιτούμενων εργασιών με την αποξήλωση του εναερίου δικτύου, αδυνατεί να προχωρήσει σ’ αυτές. Και αυτό γιατί υπολείπεται ακόμη η κατασκευή υπογείου δικτύου μόλις 50 μέτρων και η τοποθέτηση τριών επιτοίχιων φωτιστικών, κόστους μόλις 10.000 Ευρώ. Εργασίες που δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό  φυσικό αντικείμενο της  σύμβασης. Η νέα Δημοτική Αρχή εδώ και τρία  χρόνια δυστυχώς δεν προχωρά στην εκτέλεση αυτών των εργασιών αδυνατώντας να κατανοήσει τη μέγιστη σημασία που έχει η απόδοση ενός  ολοκληρωμένου έργου στην τοπική κοινωνία. Επί τρία χρόνια αρνείται να εντάξει στον Προϋπολογισμό του Δήμου το απαιτούμενο ποσό των μόλις 10.000 Ευρώ.

     Έτσι η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει στην αποξήλωση του εναερίου δικτύου στο σύνολο των επίμαχων περιφερειακών γειτονιών, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές της υπογείωσης, έχουν τοποθετηθεί τα 87 φωτιστικά, και έτσι διακόσια νέα σπίτια στερούνται της δυνατότητας να συνδεθούν με τη ΔΕΗ από το υπόγειο δίκτυο, ενώ παράλληλα παραμένουν οι αντίστοιχες κολώνες της ΔΕΗ εντός του οικισμού.

    Η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στη Διοίκηση του Δήμου, δεν πρόσθεσε ούτε ένα λιθαράκι, το παραμικρό έργο στην περιοχή.                                                                

Γι αυτήν η ανάπτυξη των Μαντεμοχωρίων αλλά και ολόκληρου του Δήμου,  αποτελεί άγνωστη και εχθρική έννοια. Η ανάδειξη της μοναδικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά αγκυλωμένη στις ιδεοληψίες της, λειτουργεί αφοριστικά ως προς κάθε έργο, ενέργεια και επιτυχία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

    Αδιαφορώντας  λειτουργεί σε βάρος ενός τόπου, που προικισμένος από τη φύση και την Ιστορία στέκει αγέρωχος επί αιώνες αναμένοντας τη φροντίδα και τη μέριμνα των υπευθύνων.  Δυστυχώς για την περιοχή  μας η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ούτε γνωρίζει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί.                                                                                                                                     

Περιμένει απλώς την ώρα της αποχώρησης , η οποία ευτυχώς για τον τόπο μας  και την πορεία του όλο και πλησιάζει."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα