Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Νομοσχέδιο ως τέλος Μαΐου για τους συμβασιούχους στους Δήμους

Αμέσως μετά το τέλος της επεξεργασίας και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και παράλληλα με την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πρόκειται να επιχειρήσει να λύσει το θέμα των συμβασιούχων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ήδη γίνεται αναλυτική καταγραφή των συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και το είδος των συμβάσεων και από τα δύο υπουργεία, προκειμένου, όπως τονίζεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έως τέλη Μαΐου, αρχές  Ιουνίου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρόταση της, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα και στη συνέχεια, υπό μορφή νομοσχεδίου, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει μιλήσει για περίπου 30.000 συμβασιούχους οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με ανανεούμενες συμβάσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιοι είναι κάποιες δεκαετίες ή πάρα πολλά χρόνια και, άρα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Από την άλλη πλευρά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη πριν από μερικές ημέρες επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου.  

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πρόταση της κυβέρνησης για την οποία θα ζητήσει, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών, διακομματική συναίνεση, προκειμένου, μεταξύ άλλων να ξεπεραστεί και ο σκόπελος του 1 προς 4 (μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις),  θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με βάση τα οποία στη συνέχεια μια Ανεξάρτητη Αρχή (πιθανότατα το ΑΣΕΠ) θα κληθεί να επιλέξει ποιων εργαζόμενων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

 

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η επεξεργασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο κ. Σκουρλέτης, ένα βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχε μιλήσει για συμβασιούχους που εργάζονται 8, 10 και 12 χρόνια αναφερόμενος ειδικότερα σε εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή γενικότερα σε κοινωνικές δομές αλλά και σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο χρόνος εργασίας σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για τη μετατροπή των συμβάσεων σε ορισμένου χρόνου, ενώ  το όριο των οκτώ ετών και πάνω που έχει χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών είναι απολύτως ενδεικτικό. Όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, ένα, επίσης, βασικό κριτήριο που θα εξεταστεί θα είναι κατά πόσο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

Οι νομικές δυσκολίες

 

Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, αναγνωρίζουν ότι για τη λύση του προβλήματος υπάρχουν νομικές δυσκολίες που προσκρούουν στο άρθρο 103 του Συντάγματος, προσθέτουν ωστόσο ότι πλείστες όσες συμβάσεις στο Δημόσιο που ανανεώνονται συνεχώς, είναι στην ουσία καταχρηστικές εκ μέρους του Κράτους, καθώς στην πραγματικότητα κατά παράβαση του ίδιου του Συντάγματος αλλά και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, υποκρύπτουν εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου. Αυτή ακριβώς την καταχρηστικότητα εκ μέρους του Κράτους είναι που θα επιχειρήσει να καταργήσει η κυβέρνηση, τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

aftodioikisi.gr 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα