Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Ε Ελλάδα

ΚΕΔΕ: Οχι στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου - Έντεκα «κόκκινες γραμμές»

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ουσιαστικό διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όπως ανέφερε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση των Περιφερειακών Ενώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

 

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι θα πρέπει το υπουργείο να ξεκαθαρίσει ποιες μεταρρυθμίσεις εννοεί, ενώ τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής, καθώς και κατά της μείωσης των θητειών των δημάρχων. «Η απλή αναλογική αν εφαρμοστεί και είναι το μόνο μέλημα του συγκεκριμένου υπουργού, τότε θα δημιουργήσει μία απέραντη αδυναμία διοίκησης και ζητήματα με ανυπέρβλητες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να βελτιώσουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», που όντως πάσχει σε πολλά σημεία, και άλλο πράγμα η συνολική συζήτηση για την αναθεώρηση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης». Όπως εκτίμησε, στην πράξη η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία και στη μη λειτουργησιμότητα των δήμων, διότι ο εκάστοτε δήμαρχος θα είναι έρμαιο δύο-τριών δημοτικών συμβούλων που θα ασκούν πιέσεις όταν δεν θα υπάρχει πλειοψηφία. Τόνισε, εξάλλου, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και για τον πρώτο και για τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και για το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δοθούν και οι ανάλογοι πόροι στην αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε σεβασμό προς τους αυτοδιοικητικούς λέγοντας: «Δεν είμαστε, ούτε πασάδες στα Γιάννενα, ούτε βλαχοδήμαρχοι, ούτε μιλάμε με φαιδρό τρόπο». Όλα αυτά τα θέματα, όπως σημείωσε, θα τεθούν στις 3 Απριλίου στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η αυτοδιοίκηση απάντησε: «Όσοι θέλουν να σπείρουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι δυναμικές, αλλά δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες γιατί θα είναι μαζί με τους πολίτες».

 

Ο κ. Πατούλης έθεσε και το θέμα των συμβασιούχων, αναφερόμενος σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται βάσει των αποφάσεων των δήμων, όμως οι επίτροποι δεν νομιμοποιούν τα ποσά που πρέπει να δοθούν.

 

«Η κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών, οφείλουν να σεβαστούν το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης δικαιώνει τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και λέει ότι θα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων.

 

«Ζητούμε οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι δήμοι», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος και τόνισε την ανάγκη ο υπουργός Εσωτερικών να βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση με την ΚΕΔΕ.

 

Ο Σίμος Δανιηλίδης, από την παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα» στην ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι επιχειρείται θεσμικός και λειτουργικός στραγγαλισμός της αυτοδιοίκησης και συμπλήρωσε: «Από τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας ως αυτοδιοίκηση απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας και τους λέμε ότι επιτέλους απαιτούμε, δικαιούμαστε και αξίζουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να έχουμε την προστασία του Συντάγματος, τις κατοχυρωμένες έννοιες της διοικητικής αυτοτέλειας».

 

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρης Μπίρμπας, ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» απέτυχε γιατί δεν υποστηρίχτηκε οικονομικά, αλλά και από ενδογενή προβλήματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Είπε, ακόμη, ότι η ΚΕΔΕ οφείλει να συμμετέχει στον διάλογο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει ικανοποιητικά και χαρακτήρισε λάθος την αποχώρηση από την επιτροπή των μεταρρυθμίσεων. Για την απλή αναλογική, σημείωσε ότι δεν αποτελεί εργαλείο καταστροφής, αλλά εργαλείο αλλαγής αντίληψης και κουλτούρας απέναντι σε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο.

 

Τέλος, ο Τάσος Κανταράς, από την παράταξη «Συντονισμός Αιρετών», τόνισε: «Ούτε η απλή αναλογική, που συμφωνούμε, ούτε η τετραετής θητεία, που συμφωνούμε, θα σώσει την αυτοδιοίκηση, αν η ΚΕΔΕ και η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία δεν σπάσει τα δεσμά αυτής της επιτροπείας και των μνημονίων».

makthes.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα