Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

POS και πλαστικό χρήμα παντού - Το νέο τοπίο στις καθημερινές πληρωμές

 

Μπορεί το πλαστικό χρήμα να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, από το καλοκαίρι ωστόσο οι κάρτες (χρεωστικές-πιστωτικές) θα είναι υποχρεωτικές για κάθε είδους συναλλαγή. Ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κομμωτήρια αλλά και γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υποχρεούνται να διαθέτουν συστήματα πληρωμών POS, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καραδοκούν πρόστιμα.

 

Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν δεν θέλουν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προς τις αρμόδιες αρχές. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε κάποια περίπτερα. 

 

Οι επιχειρήσεις μάλιστα θα οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές «ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο» για την αποδοχή καρτών πληρωμών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο περιορίζεται στα 500 ευρώ αν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

 

Πάντως στο νέο πεδίο συναλλαγών, ειδικά μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων λόγω capital controls, οι Έλληνες εμφανίζουν την κατάλληλη ευελιξία προσαρμογής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσαρμόζονται γοργά και με σχετική ευκολία στην υποχρεωτική τοποθέτηση POS προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» για να χτίσουν το αφορολόγητο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές (οι φορολογούμενοι προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα μέρος του εισοδήματός υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος).

 

Ήδη από τον πρώτο μήνα του 2017 διαπιστώνεται διπλασιασμός της ζήτησης για POS, καθώς τα αιτήματα ανήλθαν σε περίπου 8.000-9.000 τον Ιανουάριο, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών ήταν περίπου 4.000 αιτήματα. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης ότι η αύξηση των συναλλαγών τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 είναι περίπου 50%, ενώ η αύξηση του τζίρου είναι περίπου 30%, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες προσχωρούν στο κίνημα του «πλαστικού χρήματος». Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία διετία ο τζίρος μέσω POS αυξήθηκε κατά 136%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί όσο η δυναμική του πλαστικού χρήματος πολλαπλασιάζεται. 

POS παντού – Πώς γίνεται η εγκατάσταση 

 

Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα εφόσον αγοράσει το μηχάνημα POS, να το εγκαταστήσει με τρία απλά βήματα: Επιλογή συσκευής, υποβολή αίτησης, παραλαβή POS εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Σημαντικό είναι οι καταστηματάρχες και οι λοιποί επαγγελματίες να είναι προσεκτικοί στην επιλογή παρόχων πληρωμών και μηχανημάτων POS ώστε να αποφύγουν πιθανά περιστατικά απάτης όπως έχουν διαπιστωθεί με POS ξένων τραπεζών, εξασφαλίζοντας τερματικά από την ελληνική αγορά. Εξίσου σημαντικό είναι τα τερματικά να εξυπηρετούν όλα τα μεγάλα διεθνή συστήματα πληρωμών ώστε να πραγματοποιείται με ευκολία κάθε συναλλαγή με τους καταναλωτές. 

 

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αποδέκτης καρτών είναι η Alpha Bank, η οποία μέσω του «My Alpha POS» διαθέτει τρία είδη τερματικών. 

 

α) Το ενσύρματο τερματικό: Είναι το πιο συνηθισμένο και το οικονομικότερο της αγοράς (119€, πλέον ΦΠΑ για αγορά έως 30.4.2017. Και με δυνατότητα 12 άτοκων δόσεων με πιστωτικές κάρτες Alpha Bank). Συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής η internet στο δίκτυο της τράπεζας. Χρησιμεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με ταμείο στο οποίο πηγαίνει ο πελάτης (π.χ. σούπερμαρκετ, καταστήματα λιανικής, περίπτερα κ.α.).

 

β) Το ασύρματο τερματικό: Πρόκειται για μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή από το ενσύρματο τερματικό. Συνδέεται με το σημείο πρόσβασης ασύρματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικά σε καταστήματα που ο πελάτης πληρώνει από την θέση του.

 

γ) Το mobile τερματικό:  Είναι μια συσκευή που συνδέεται με το σύστημα της τράπεζας μέσω του smartphone ή του tablet του χρήστη (σε περιβάλλον android ή iOS). Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση mobile internet. Χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην τοποθεσία του πελάτη (courier, ιδιοκτήτες ταξί, ασφαλιστές κ.α.).

 

Σημειώνεται ότι όλα τα τερματικά που διαθέτει η Alpha Bank είναι τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν τεχνολογία Chip&Pin, όπου ο κάτοχος της κάρτας ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί χρεωστική ή πιστωτική πληκτρολογεί το τετραψήφιο PIN αντί για να χρειάζεται να υπογράφει απόδειξη αλλά και τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών όπου για συναλλαγές μέχρι 20 ευρώ δεν χρειάζεται η τοποθέτηση της κάρτας στην υποδοχή ούτε η πληκτρολόγηση PIN.

 

Τα πλεονεκτήματα του «My Alpha POS»

 

- Δυνατότητα αποδοχής όλων των καρτών (Visa, MasterCard™, American Express®, Diners, Discover, UnionPay)

 

- Υψηλή ταχύτητα συναλλαγών

 

- Ασφαλείς συναλλαγές Chip & Pin

 

- Ανέπαφες συναλλαγές (contactless) για μεγαλύτερη ταχύτητα

 

- Άτοκες δόσεις και δυνατότητα προεξοφλήσεώς τους

 

- Σύνδεση με Προγράμματα Επιβραβεύσεως (Bonus, Shop & Win, Membership Rewards)

 

- Επιβράβευση της επιχειρήσης με Bonus πόντους ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών του My Alpha POS τερματικού.

 

- Τα τερματικά της Cardlink μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα αγοράσουν ή να τα νοικιάσουν.

Πηγή: protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα