Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ο ΕΟΠΠΥ κόβει την λογοθεραπεία στα παιδιά

Στον αέρα βρίσκεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των παρόχων υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής», λογοπαθολόγων – λογοθεραπευτών, με αποτέλεσμα τα παιδιά, έφηβοι αλλά και οι οικογένειες  τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς  κινδυνεύουν  να μείνουν χωρίς τη δέουσα αγωγή τους αλλά και χωρίς κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΠΥ. 

 

Χρονικό 

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος και άλλοι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι κλήθηκαν από τον ΕΟΠΠΥ σε προσχηματική διαπραγμάτευση λίγων μόνο ημερών και η σύμβαση που τους προτάθηκε ήταν γραμμένη στο πόδι, καθώς παρουσίαζε σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή  νομική  τεκμηρίωση,  πληθώρα  ανακριβειών και  ελλείψεων  ως προς  τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς  κλάδους,  το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., ενώ μεροληπτούσε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ. 

 

Η οικονομική διάσταση 

Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 -­‐ Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς. 

«Δεν υπογράφουμε» 

Οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών ‐επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν  υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» δεν προχωρούν σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνοντας τα εξής: 

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ‐ χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής ( γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, 

Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή, 

Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, 

 

Προϋποθέσεις 

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”. 

 

2) Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016. 

 

3) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει) και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και , τέλος , 

 

4) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”. 

 

Κινητοποίηση και από τους γονείς 

Ο γονείς που τα παιδιά τους πλήττονται άμεσα από την κατάσταση αυτή έχουν κινητοποιηθεί και σκοπεύουν από την πλευρά τους να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΠΥ επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνούν με τη σύμβαση αυτή για τους εξής λόγους: 

1. Δεν συνάδει με κράτος δικαίου και πρόνοιας 

2. Το 1/3 των παιδιών θα μείνουν εκτός θεραπειών ( απλήρωτοι θεραπευτές για μήνες , λουκέτα στα θεραπευτήρια πλαφόν παραπεμπτικών και πληθυσμιακά κριτήρια. 

3. Πλήθος λογοθεραπευτών με εξειδικεύσεις δεν θα κάνουν σύμβαση και έτσι τα παιδιά θα μείνουν εκτός συνεδριών διότι οι γονείς δεν μπορούν να βρουν λογοθεραπευτή συμβασιούχο στην περιοχή τους και έτσι να καλύψουν οικονομικά τις θεραπείες εκτός ΕΟΠΠΥ. 

4. Σε περίπτωση Α.Μ.Ε.Α κάθε θεραπευόμενος ή άτομο με ιδιαιτερότητες ψυχογενούς φύσεως αναπτύσσει ειδική σχέση με τον θεραπευτή του. Από 1.1.2017 που θα προκύψει το πάγωμα των πληρωμών σε μη συμβασιούχους θεραπευτές. Ο θεραπευόμενος δεν επιθυμεί την απότομη αλλαγή του θεραπευτή με ότι συνεπάγεται στην εξέλιξη της θεραπείας όπου απαιτείται χρόνος προσαρμογής με τον νέο θεραπευτή και επιπλέον κόστος συνεδριών για τον ΕΟΠΥΥ. 

5. Υποβάθμιση της θεραπείας. Καλούμε τον  ΕΟΠΥΥ να  ευαισθητοποιηθεί και να βρει  άμεσα λύση  για να μην μείνουν εκατομμύρια παιδιά χωρίς θεραπεία .

 

Πηγή: life2day.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα