Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες ξεπαγιάζουν στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, και εν μέσω καταγγελιών για κακοδιαχείριση κονδυλίων και μη καλή προετοιμασία για τον χειμώνα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική Guardian, ως κεντρικό θέμα.  

Ο απεσταλμένος της Guardian στη Θεσσαλονίκη, Patrick Kingsley, αναφέρει: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ κατηγορούνται από άλλες ομάδες βοήθειας για κακοδιαχείριση ενός ταμείου πολλών εκατομμυρίων λιρών που προορίζεται για τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη, αφήνοντας χιλιάδες να κοιμούνται σε συνθήκες ψύχους στην Ελλάδα.  

»Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει την τελική δικαιοδοσία επί των ενεργειών στους καταυλισμούς, έχει επίσης επικριθεί για την αποτυχία να χρησιμοποιήσει σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ, μιας ξεχωριστής χρηματοδότησης από την ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσει επαρκώς τις συνθήκες στους καταυλισμούς πριν από την έναρξη του χειμώνα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας που να έχει τον συνολικό έλεγχο επί της χρηματοδότησης και των αποφάσεων στους καταυλισμούς, επιτρέπει στις περισσότερες πλευρές να αποποιούνται των ευθυνών τους».  

Όπως επισημαίνει η Guardian, το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, γνωστό ως Echo, έχει δώσει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ από τον Απρίλιο, προκειμένου να προετοιμάσει περίπου 50 καταυλισμούς στην Ελλάδα για τις συνθήκες του χειμώνα -υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άτομα, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, έχουν εγκλωβιστεί σε αυτούς τους καταυλισμούς από τον Μάρτιο.

Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει ακόμα 24 εκατ. ευρώ για άλλα έργα. «Και οι δύο οργανώσεις κατηγορούνται από άλλες ομάδες βοήθειας για διασπάθιση αυτών των χρημάτων, μετά την αποτυχία τους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον χειμώνα ή να εκκενώσουν δεκάδες καταυλισμούς, πριν χιονίσει στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τη Guardian, εκτός από το να παρέχει πιο ζεστά κλινοσκεπάσματα και ρούχα, η UNHCR αναμενόταν να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να μετακινήσει πρόσφυγες από τις σκηνές σε θερμαινόμενα κοντέινερς ή κανονικά καταλύματα, να θερμάνει άλλα κοντέινερς όπου έμεναν άλλοι πρόσφυγες, να παρέχει ζεστό νερό και να εγκαταστήσει δάπεδα για όσους εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές.

Ωστόσο, μήνες αφότου διανεμήθηκαν αυτά τα χρήματα, περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες που διέμεναν στους καταυλισμούς δεν είχαν μεταφερθεί σε κανονικά καταλύματα, πριν την έναρξη του χειμώνα, τονίζει το δημοσίευμα.

Από τους 45 καταυλισμούς, που ήταν ακόμη ενεργοί στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Guardian επισκέφτηκε ή είχε ενημερωθεί για τουλάχιστον 15 που δεν είχαν ακόμη αναπροσαρμοστεί όταν ξεκίνησε η χιονόπτωση στη βόρεια Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία παραδέχθηκε ότι η ίδια γνωρίζει μόνο οκτώ καταυλισμούς, όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί από τις σκηνές σε προκατασκευασμένα κοντέινερ. Μάλιστα, η Guardian επισημαίνει πως σε πρόσφατο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας, που προωθήθηκε από την Echo, οι δύο οργανισμοί χαιρέτισαν την επιτυχία του έργου τους για την προετοιμασία ενόψει χειμώνα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ασφαλής προκειμένου να επιστρέψουν σε αυτή πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, πρόσφυγες και ανεξάρτητες ομάδες βοήθειας υποστηρίζουν ότι η Echo και η UNHCR, είχαν αγνοήσει αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Loic Jaeger, περιέγραψε την κατάσταση ως αποτυχία.

Πηγή: www.lifo.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα