Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Πάνος Σκουρλέτης: Στις 13 Οκτωβρίου του 2019 εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019, στις 13 του μήνα, θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ((ΕΝΠΕ.

 

Οι πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, ξεκαθάρισαν στον υπουργό, στέλνοντας μήνυμα και προς την κυβέρνηση ότι δε θα παράσχουν πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες "εξπρές" ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.

 

«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης. Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέριες θα επιλέγονται - σύμφωνα με το νομοσέδιο που προετοιμάζεται - οι αντιπεριφεριάρχες και οι αντιδήμαχοι. Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μέσω αποδοκιμασιών των παρευρισκόμενων συνέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ. η αίθουσα ήταν ασφικτικά γεμάτη). Ωστόσο, ο υπουργός απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθή διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν τις αυτοδιοικητικές, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ θα καταργήσει την απλή αναλογική. 

 

ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ: «Όχι» σε νομοσχέδιο-εξπρές για την Αυτοδιοίκηση

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς την αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιήσει έγκαιρα το αναμενόμενο νομοσχέδιο έστειλαν προς την κυβέρνηση οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κατά την έναρξη των εργασιών του κοινού τους συνεδρίου που ξεκίνησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης του νομοσχεδίου -τουλάχιστον δυο μηνών- σ΄ όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης

«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες "εξπρές" ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

parapolitika.gr, naftemporiki.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα