Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ποιοι ωφελούνται από τα νέα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου

Με «καύσιμο» το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που εδώ και δύο μήνες το υπουργείο Οικονομικών στερεί από τους μη προνομιούχους (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ), «φουλάρει» η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και ...«γκαζώνει» για παροχές και εξαγγελίες.

Οι δικαιούχοι δεν μπορούν ακόμα να κάνουν αιτήσεις, τα 105 εκατομμύρια που προβλέπεται να διανεμηθούν φέτος παραμένουν ακόμα αδιάθετα, ενώ και αρκετοί εξ όσων έκαναν πέρυσι δεν έχουν εισπράξει ακόμα το επίδομα που ανέμεναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η διάταξη με τα νέα κριτήρια χορήγησης είναι ακόμα στα χέρια των υπηρεσιών που τις επεξεργάζονται. Εντός των επομένων ωρών ή ημερών θα πρέπει να υπογραφεί από τρεις υπουργούς (τους κ.κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Παπανάτσιου) και να σταλεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Ποιοι ωφελούνται

 

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε επίσης ότι με τα νέα κριτήρια, όσοι πήραν πέρυσι επίδομα, θα πάρουν και φέτος το ίδιο ή και περισσότερα, αν κατοικούν σε κάποιους ορεινούς δήμους που θα τους εντοπίσει η αρμόδια υπηρεσία που επεξεργάζεται το όλο σχέδιο.

Υποστηρίζουν όμως ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν μειώσεις σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων, με το σκεπτικό ότι είναι λιγοστοί –και κυρίως ηλικιωμένοι- εκείνοι στα ορεινά χωριά που θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση, αφού οι νεότεροι τουλάχιστον χρησιμοποιούν ξύλα και όχι πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Προφανώς όμως κανείς δεν μπορεί να βασιστεί απλώς σε «πληροφορίες» για να ρισκάρει να αγοράσει, αν δεν ξέρει ότι θα εισπράξει το επίδομα και πόσα ακριβώς, προκειμένου να σπεύσει να αγοράσει τώρα πετρέλαιο.

Επιπλέον, ακόμα και σήμερα εάν εκδίδετο η υπουργική απόφαση, η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει και κάποιες μέρες επιπλέον μέχρι να προσαρμοστεί το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet και να ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως όσοι δεν προλάβουν να αγοράσουν πετρέλαιο μέσα στον Δεκέμβριο, δεν θα πάρουν το επίδομα τον Φεβρουάριο αλλά από τον Ιούνιο και μετά –και ίσως ελαφρώς «ψαλιδισμένο» αν τελικά δεν επαρκέσουν τα 105 εκατ. ευρώ.

 

Ακριβαίνει διαρκώς

 

Έτσι χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, αφού 20 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν και ποιοι θα πάρουν πόσα... Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου με αυξημένους φόρους (+10 λεπτά το λίτρο) και η τιμή πώλησης ανεβαίνει λόγω ανόδου των διεθνών τιμών (+20% τις τελευταίες μέρες), αλλά η προκαταβολή που δινόταν ως το 2014 έχει καταργηθεί, η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος καθυστερεί, το σύστημα Taxisnet γράφει ότι «Η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2016-2017 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» και έτσι σπίτια, πολυκατοικίες και χωριά ολόκληρα ξεπαγιάζουν.

 

Δικαιολογίες

 

Για την καθυστέρηση αυτή πάντως δεν ισχύει η δικαιολογία που προέβαλε πέρυσι το 2015 η κυβέρνηση, δηλαδή ότι μεσολάβησαν η διαπραγμάτευση για 3ο Μνημόνιο και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως φέτος έχει συμφωνηθεί, όπως έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ότι θα δοθούν 105 εκατομμύρια στους δικαιούχους επιδόματος πετρελαιου.

Για να πάρουν όμως το επίδομα, πρέπει πρώτα να έχουν αγοράσει πετρέλαιο. «Για το καλό τους», το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να χωρίσει φέτος τους δικαιούχους σε διαφορετικές ζώνες επιδότησης, ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής όπου μένουν. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, για να ξέρει ο καθένας με ασφάλεια τι θα πληρώσει (ή τι θα δανειστεί αν δεν έχει) και τι θα πάρει πίσω εκ των υστέρων από το Κράτος, σαν επιδότηση.

Έτσι όσοι βρίσκονται σε έσχατη οικονομική ανάγκη (πχ συνταξιούχοι που έχουν υποστεί περικοπές, απλήρωτοι και απολυμένοι) δεν μπορούν να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο, ενώ η κυβέρνηση τους καλεί να ... σπεύσουν να το πράξουν άμεσα, γιατί αν αργήσουν αγοράσουν πετρέλαιο αφού αλλάξει η χρονιά, ίσως δεν μπορέσουν να εισπράξουν τελικά τα ποσά που εισέπραξαν και πέρυσι.

 

Πηγή: Newmoney


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα