Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Στα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τις οφειλές του κράτους προς τους δήμους από τα παρακρατηθέντα από το 2009. Το παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ είναι η οφειλή της κεντρικής εξουσίας προς τους δήμους. Αν μας είχαν δοθεί τα χρήματα αυτά, που μας ανήκαν άλλωστε, αν τα είχαμε εμείς διαχειριστεί, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ΚΕΔΕ ζητά να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 το κονδύλιο των 214 εκατομμυρίων και να συμψηφιστεί με το ποσό που θα προκύψει από το ύψος της νέας γενιάς παρακρατηθέντων. 

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης

«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αποτελεί η θέση να είναι η τελευταία χρονιά με μείωση των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Αν πρέπει να υπάρξει κάποια «κόκκινη γραμμή», ας την χαράξουμε σήμερα εδώ, με τη δέσμευση ότι  αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό να μην το αφήσουμε στην «τύχη» του, αλλά να ξεκινήσουμε μια συγκροτημένη συζήτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τις ανάγκες και τις δυνατότητες θετικής παρέμβασης για τη σταδιακή αύξηση των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυράκος Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι «η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία», πρόσθεσε: «Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της».

 

Ομιλίες δημάρχων

Με τις ομιλίες δημάρχων και εκπροσώπων αυτοδιοικητικών παρατάξεων άρχισαν σήμερα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης μίλησε για θέατρο του παραλόγου αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των πολιτικών κατά τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου. Με αυτά που άκουσε είπε ότι κατάλαβε ο ίδιος γιατί η χώρα καταστράφηκε αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι πολιτικοί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

 

Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών παρατάξεων ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε μια διαρκή περιπέτεια και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Για τον "Καλλικράτη" επισήμανε ότι από την εμπειρία που έχει από την επιτροπή δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός διάλογος μέχρι στιγμής και ζήτησε από τους συνέδρους να ληφθεί απόφαση στην οποία η ΚΕΔΕ θα δηλώνει αν αποδέχεται αυτό που προτείνει η κυβέρνηση ως προς το εκλογικό σύστημα. Για το θέμα της κινητικότητας εκτίμησε ότι "όλη η διαδικασία της πολιτικής συναλλαγής θα γίνεται μέσα από την κινητικότητα των υπαλλήλων" και πρόσθεσε: "θα δουλέψουν τα παραμάγαζα των κομμάτων".

    

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αυτοδιοίκηση" τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας με αφετηρία το συνέδριο αυτό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σκύψει το αυτί της στην καθημερινότητα των δήμων για να καταλάβει τι έχουν να αντιμετωπίσουν και να μην έρχεται σε ρήξη καθημερινά για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί. "Βαδίζουμε διαρκώς μόνοι με τους πολίτες που θέλουν πρωτίστως να τιμωρήσουν άλλους" πρόσθεσε.  

 

 Από την "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία", ο επικεφαλής της δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, σημείωσε ότι η παράταξη δεν υποτίμησε τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να δει, όπως το ζήτημα των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα από το πλεόνασμα που λέει ότι θα έχει η κυβέρνηση και από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού.  Για την απλή αναλογική είπε ότι είναι ένα σύστημα με βασικές αρχές την ισότητα στην ψήφο και τη δυνατότητα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου ενώ διαμορφώνει κουλτούρα σύγκλισης και συνεννόησης.

 

 Η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη από την παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός από κυβερνήσεις, κεφάλαιο και ΕΕ, εκτίμησε ότι από τις αλλαγές που προωθούνται δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του λαού και ζήτησε δραστική αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική. Τέλος ο Τάσος Κανταράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου εκπροσωπώντας τη νέα αυτοδιοικητική κίνηση με την ονομασία "Συντονισμός Αιρετών για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική Αυτοδιοίκηση", επισήμανε ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να συμβάλλει ώστε να αλλάξουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: "το μείζον για μας είναι να δούμε τι δεν κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτό που έχουμε αποδεχτεί ως μνημονιακό πεπρωμένο".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα