Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Ε Ελλάδα

Πατούλης: Οχι στη μεταρρύθμιση χωρίς χρηματοδότηση των δήμων

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σε πλήρη ρήξη και σύγκρουση με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί η κυβέρνηση, αν επιμείνει και προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων προτού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, του «Καλλικράτη», προειδοποιεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. 

 

Πρόκειται, τονίζει, «για "κόκκινη γραμμή" για μας. Αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει , θα συγκρουστούμε». Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές όταν δεν έχει πρώτα επιλυθεί η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων. «Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή, η οποία υπηρετεί εμφανώς μικροκομματικές σκοπιμότητες;» λέει . 

 

Από το 2010 έως σήμερα , σημειώνει , δεν έχουν αποδοθεί από το κεντρικό κράτος στους δήμους, θεσμοθετημένοι πόροι που ξεπερνούν τα 13 δισ ευρώ. Όπως αναφέρει για το 2017 περικόπτονται άλλα 214 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,5 μήνες λειτουργίας των δήμων.

 

«Με τον τρόπο αυτό μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη ως 14%, για να μην κλείσουν οι δήμοι μας» τονίζει. 

 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα , υποστηρίζει ότι «η κρίση εξελίσσεται πλέον σε παρακμή. Και η παρακμή μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία, αν δεν αντιδράσουμε». Γι' αυτό, προσθέτει , στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη , η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα στείλει το μήνυμα ότι αναλαμβάνει «την ευθύνη για να 'χτίσουμε' την Ελλάδα από την αρχή». 

 

Ακόμη , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , αναφέρεται στο σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής , με τις 4500 κοινωνικές δομές, που διαθέτουν και εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ανάγκη. 

 

Για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης , τονίζει ότι «δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης» και επισημαίνει τον αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Επιτροπή που συνεστήθη με απόφαση του Πρωθυπουργού, παρότι έχει επεξεργαστεί έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση .

real.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα